Ouvertúra Diamantovej ligy s 8-miliónovým koláčom a aj s Horákom

09.05.2013 Celý región

Dauha (TASR) - Stabilný lukratívny 8-miliónový koláč v dolároch nachystala IAAF pre najlepších atlétov na svete v seriáli 4. ročníka Diamantovej ligy. Program najvýznamnejších 14 mítingov na celom svete sa začína teraz v piatok v katarskej Dauhe a vyvrcholí 6. septembra v Bruseli. Pre celkového víťaza každej disciplíny sa okrem trblietavého diamantu vyhradilo 40-tisíc dolárov. Znovu oddelene budú mať svoj 'šperk' kladivári, chodci a viacbojári, pre ktorých na štadiónoch miesto nezostalo, hlavne zásluhou osobitosti ich disciplín.
V Diamantovej lige sa bodujú umiestenia v disciplíne, za prvé miesto 4 (vo finále v Zürichu a Bruseli 8), za druhé 2 (4) a za tretie 1 (2). Na každom mítingu sa rozdelí dovedna 30-tisíc dolárov (10.000 za 1. miesto, 6.000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500, 1000), za svetový rekord 50.000. V doterajšej histórii si mená najvýraznejšie zvečnili v trojnásobnom víťaznom reťazení piati: 3000 m prek.: Paul Kipsiele Koech (Keňa), žrď: Renaud Lavillenie (Fr.), 5000 m: Vivian Cheruiyotová (Keňa), 3000 m prek.: Milcah Chemos Cheiywová (Keňa), 400 m prek.: Kaliese Spencerová (Jam.).
V Dauhe sa na Hamad Bin Suhaim štadióne za najväčšie lákadlo považuje spoločný štart výškarov Mutaza a Muamera Baršimovcov a z pohľadu slovenskej atletiky v rovnakej disciplíne Petra Horáka. Premiérový štart v Dauhe v konkurencii bronzového na londýnskych OH Mutaza Baršima i ruského skvelého tria Dmitrika, Šustova, Mudrova padol slovenskému výškarovi Petrovi Horákovi ako z neba a bude to pre neho nepochybne veľký zážitok. "Nikdy v DL neštartoval a hlavne jeho manažér Alfonz Juck si za túto ponuku zaslúži poďakovať," povedal tréner Radovan Mišík. "V nedeľu ráno nám zavolal, v stredu už Peťo letel do Kataru. V tréningu sa nič nemenilo, ladili sme sa na sobotňajší míting v Banskej Bystrici, no dôležitosť rapídne narástla. Ak by uspel, tak by si mohol výraznejšie otvoriť dvere na ďalšie mítingy."
Horákova príprava šla podľa plánu
Peter Horák po vcelku úspešnej halovej sezóne pokračuje v dlhodobom pláne. Tréner Mišík: "Príprava odbúdala v stabilných koľajách, natrénovali sme naplánované, dynamická sila narástla a ak všetko vyjde, tých 225 by aj mohol Peťo zdolať. Samozrejme, všetko závisí od pohody, aká počas súťaže nastane. Skvelá konkurencia môže inšpirovať, len si treba udržať techniku."
Tréner Mišík odsleduje svojho zverenca na diaľku, no Peter Horák nebude v Dauhe osamotený. "Podporu nájde v trénerovi Ľubošovi Benkovi, ktorý v Katare pôsobí, no a keďže už v predstihu si naplánoval cestu aj Róbert Leitl, o konzultantov nebude mať Peťo núdzu."
V Dauhe okrem mužskej výšky s Horákom sa do centra pozornosti dostane aj ženská štvrtka a súboj svetovej šampiónky Amantle Montshovej a olympijskej víťazky Allyson Felixovej, na 800 m zasa svetového rekrodéra a zlatého na OH Davida Rudishu a Etiópčana Mohammeda Amana. V pôvodných štartovných listinách zaradili organizátori až 10 olympijských víťazov a 14 svetových šampiónov.
Program Diamantovej ligy
Doha/Katar 10. mája
Šanghai 18. mája
New York 25. mája
Eugene/USA 1. júna
Rím 6. júna
Oslo 13. júna
Birmingham 30. júna
Lausanne 4. júla
Paríž 6. júla
Monte Carlo 19. júla
Londýn 26.-27. júla
Štokholm 22. augusta
Zürich 29. augusta
Brusel 6. septembra
 

Vyberte región